BMW mempercepatkan pelan elektromobiliti dalam dua tahun – 25 model sedia diperkenalkan menjelang 2023

Pada 2017, BMW mendedahkan pelan elektrifikasi, dengn mensasarkan 25 model elektrik bakal diperkenalkan menjelang 2025. Walau bagaimana pun, kini jangka masa tersebut telah disemak semula dan BMW telah mengumumkan ia akan dipercepatkan dalam dua tahun lebih awal, iaitu pada 2023.

Lebih daripada separuh 25 model telah disasarkan untuk menjadi kenderaan semua-elektrik, ditambah dari 12 model yang disebutkan pada 2017. Inilah perkhabaran yang didedahkan oleh pengeluar kenderaan premium terbabit di pertunjukan #NextGen di Munich semalam, yang mempamerkan Vision M Next dan Motorrad Vision DC Roadster e-bike yang menjadi tumpuan dalam majlis berkenaan.

Syarikat itu berkata jangka masa awal dibuat mungkin kerana ia sydah mempunyai seni bina kenderaan fleksibel untuk penjana kuasa model elektrik sepenuhnya, plug-in hybrid dan enjin pembakaran yang membolehkan ia bertindak balas dengan lebih pantas kepada keadaan yang berubah-ubah.Menjelang tahun 2019, BMW mensasarkan untuk memiliki lebih daripada sejuta kenderaan dengan penjana kuasa elektrik-sepenuhnya atau plug-in hybrid di pasaran. Menurut CEO BMW Harald Kruger, jualan bagi kenderaan elektrifikasi mereka dijangka meningkat sekali ganda menjelang 2021, dengan pertumbuhan yang lebih memberangsangkan menjelang 2025, apabila jualan EV disasarkan meningkat lebih kurang 30% setiap tahun.

Lima model kenderaan siri-produksi elektrik-sepenuhnya dijangka akan dijual dalam tempoh dua tahun akan datang, dengan MINI Ekectrik pula dijangka akan menyertai model i3 pada tahun ini. Ini diikuti oleh iX3 pada 2020, yang dipasang di Shenyang, China. Pada 2021, iNext dan i4 sedan juga akan melengkapi lagi penawaran barisan elektrifikasi ini.

Untuk model plug-in hybrid (PHEV), model akan datang termasuklah BMW X3 PHEV G01 dan juga versi jarak roda yang lebih panjang bagi X1, yang akan diproduksi untuk pasaran China. Pada hujung tahun ini, varian PHEV untuk 5 Series G30 dan 2 Series Active Tourer facelift juga akan diperkenalkan, diikuti dengan versi PHEV bagi X1 F48 facelift dan 3 Series Touring G21 pada 2020.

Source: Read Full Article