Proton Saga 2019 – lebih 4,000 tempahan diterima selepas seminggu dilancarkan, purata 500 unit sehari!

Baru seminggu dilancarkan, Proton Saga facelift 2019 nampaknya tidak menunggu lama untuk menambat hati rakyat Malaysia – menurut pengarah pemasaran Proton, Cheng Seng Fook, model paling mampu milik dalam barisan model syarikatnya itu kini menerima lebih dari 4,000 tempahan sejak dilancarkan selasa minggu lalu.

Cheng pada mulanya enggan mendedahkan angka terkini tempahan untuk model tersebut ketika sesi pandu uji media Proton Saga facelift 2019 semalam, tetapi setelah ditanya, beliau menjelaskan bahawa secara purata sekitar 500 unit telah ditempah setiap hari!

Beliau juga mengakui bahawa angka tempahan tersebut adalah melebihi jumlah produksi Saga, tetapi menurutnya tempoh menunggu tidak akan menjadi isu. “Tidak semua tempahan akan diterjemahkan [kepada jualan], terutamanya untuk model entry-level,” katanya menjelaskan bahawa pembeli kereta pertama selalunya akan bermasalah dengan pinjaman bank.

Proton Saga facelift 2019 bukan sahaja menampilkan rupa yang lebih segar dengan pemadanan gril signature baharu infinite weave Proton, malah ia turut menerima kotak gear 4AT baharu dari Hyundai bagi menggantikan kotak gear CVT automatik sebelum ini, serta menerima ciri lebih premium seperti skrin ‘terapung’ serta pelapik bumbung dari material Tricot.

Proton Saga 2019 1.3L Premium AT

Source: Read Full Article