RM124.3j telah dibelanja untuk selenggara jalan persekutuan hingga Mei 2019 – Kem. Kerja Raya

Menerusi persidangan Dewan Rakyat pagi ini, Kementerian Kerja Raya (KKR) telah memaklumkan sebanyak RM124.3 juta atau 34.33% daripada jumlah peruntukan yang diluluskan Kementerian Kewangan, telah digunakan untuk program penyelenggaraan jalan-jalan Persekutuan di seluruh Malaysia bagi tahun ini sehingga Mei.

“Jumlah keseluruhan yang dijamin oleh Kementerian Kewangan semuanya berjumlah RM782 juta. Kami tidak menerima secara serentak, kami menerima secara berperingkat, berfasa-fasa dan kita akan gunakan mengikut keutamaannya,” ujar timbalan menteri KKR, Mohd Anuar Mohd Tahir, seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Pada Mac lalu, menteri KKR, Baru Bian, berkata, kerja-kerja penyelenggaraan di beberapa jalan Persekutuan di negara ini terpaksa ditunda berikutan kurangnya peruntukan. Menurutnya, kementerian itu tidak dapat menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan dengan berkesan kerana hanya memperoleh peruntukan sebanyak RM100 juta untuk penyelenggaraan jalan-jalan Persekutuan di seluruh negara dalam Belanjawan 2019. Di mana sejak 2015, peruntukan penyelenggaraan dikurangkan berbanding keperluan sebenar iaitu kira-kira RM2 bilion setahun

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article