Suzuki akan kembali ke M'sia bersama Berjaya Group?

Ini perkembangan yang menarik untuk perkembangan automotif di Malaysia; selepas keluar dari pasaran tempatan kurang lebih tiga tahun lalu, Suzuki khabarnya akan kembali ke semula ke Malaysia, seperti dilaporkan New Straits Times.

Menurut laporan berkenaan yang memetik sumber sebagai berkata, Tan Sri Vincent Tan, melalui Berjaya Group diura-urakan bakal menggalas tanggungjawab itu. Beliau dijangka terbang ke Jepun awal bulan hadapan untuk menandatangani perjanjian persefahaman bersama Suzuki Motor Corp, untuk menjadi pengedar sah jenama tersebut.

Pengerusi Suzuki, Osomu Suzuki dijangka akan menyaksikan majlis berkenaan di ibupejabat syarikat itu di Hamamatsu, sebuah bandar di barat Shizuoka, 260 km dari Tokyo. Kali terakhir Suzuki diwakili jualannya di Malaysia ialah melalui DRB-Hicom, yang ketika itu menubuhkan syarikat usahasama Suzuki Malaysia Automobile Sdn Bhd.

Namun, pada 2015, Suzuki dilaporkan akan mengakhiri pengeluaran dan jualan kenderaannya di Malaysia, dan susulan daripada itu menyaksikan 29 cawangan Suzuki sedia ada bertukar menjadi bilik pameran Proton Holdings Bhd, bermula Februari 2016. Selepas itu, Suzuki dan Proton sempat bekerjasama untuk mengeluarkan model MPV Ertiga.

Sementara itu, pengedaran motosikal di Malaysia pula kekal bertapak di Malaysia, walaupun dalam skala yang telah dikecilkan, dan kilang pemasangan di Prai, Pulau Pinang ditutup dan akan hanya bergantung kepada penjualan motosikal berkuasa besar yang dibawa masuk dari Jepun.

Laporan yang sama turut menyatakan, jika beliau dan Berjaya Group berjaya mendapatkan kepercayaan untuk menjadi pengedar Suzuki di sini, ia akan menjadi satu pencapaian yang besar buat kumpulan berkenaan, kerana dikhabarkan beberapa lagi syarikat besar tempatan seperti Sime Darby Bhd dikatakan turut berminat.

Sekiranya ini berlaku, Berjaya akan menaungi dua jenama kenderaan penumpang untuk diedarkan di Malaysia, selain Mazda ketika ini. Syarikat ini juga memiliki H.R. Owen, sebuah pengedar kenderaan mewah di UK. Jadi, kita di Malaysia ada harapan balik untuk memiliki Suzuki Swift generasi terbaru nanti? Atau mungkin Suzuki Jimny?

Source: Read Full Article