Teksi motosikal: MIROS laksana kajian untuk dapatkan persepsi pengguna jalan raya mulai 29 Ogos-7 Sept

Perkhidmatan ride-hailing atau pun teksi motosikal seperti Go-Jek yang dijalankan di Indonesia, menjadi isu yang agak panas juga dibincangkan tatkala ini. Cadangan yang dikemukakan oleh Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq, ini turut menerima pelbagai kritikan dari banyak pihak termasuk Blue Taxi dan MyCar.

Walau bagaimana pun, jemaah Menteri yang bersidang pada pada 21 Ogos lalu telah bersetuju supaya perkhidmatan ride-hailing ini dibenarkan untuk melaksanakan Proof Of Concept (POC) di Malaysia. Namun demikian, keputusan tersebut hanya akan dimuktamadkan setelah kajian terhadap aspek-aspek penting lain dikaji terlebih dahulu.

Maka, untuk itu, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) telah dipertanggungjawabkan oleh Kementerian Pengangkutan untuk menjalankan kajian bagi mengenal pasti tahap penerimaan pengguna jalan raya terhadap kebolehlaksanaan perkhidmatan teksi motosikal di negara ini. Ia meliputi aspek keselamatan jalan raya, perundangan, aliran trafik, ekonomi, keselamatan sosial, kesihatan, budaya serta peralihan mod pengangkutan.

Kajian yang bertajuk ‘Kajian Persepsi Pengguna Jalan Raya Terhadap Kebolehlaksanaan Perkhidmatan Teksi Motosikal’ yang bermula pada 29 Ogos hingga 7 September ini, dilakukan secara atas talian menerusi PAUTAN INI.

Kumpulan sasaran bagi kajian ini adalah kepada penunggang motosikal dan kajian ini bagi menyuarakan pendapat dan pandangan tentang pelaksanaan perkhidmatan teksi motosikal di Malaysia. Malah, MIROS akan membentangkan hasil pendapat orang ramai kepada Kementerian Pengangkutan bagi merangka mekanisme pelaksanaan perkhidmatan teksi motosikal di Malaysia.

Jadi, jangan lupa untuk menyertai kajian ini kerana hanya kurang 15 minit sahaja untuk melengkapi segala jawapan yang diperlukan. Kalau setakat kecam sana sini, pun tak berbaloi jugakan.

Related Cars for Sale on

Source: Read Full Article